Vos: "Ik ben dit jaar niet de topfavoriete"

Ondanks dat ze dit jaar weer een goed jaar achter de rug heeft, ziet Marianne Vos zichzelf dit jaar niet als dé topfavoriete voor de wereldtitel op de weg, die zaterdag verreden wordt. "Het is een andere situatie dan vorig jaar. Toen won ik alle wedstrijden bij de vrouwen en was ik de torenhoge favoriet."

"Dit jaar heeft laten zien dat er meerdere favorieten zijn. De concurrentie is sterker geworden. Bovendien heb ik dit jaar niet zo gedomineerd als andere jaren", beseft Vos. Voor de Brabantse komt dat echter niet als een verrassing. "Dat heb ik ingecalculeerd. Ik heb er voor gekozen om ook voor het mountainbiken te gaan, dan kun je niet elke wegkoers domineren."

Als één van haar concurrenten noemt ze de Italiaanse Giorgia Bronzini. "Zij heeft mij vaker dwarsgezeten als het ging om de wereldtitel. Ze laat weer zien dat ze erg in vorm is. Ik denk dat zij voor het thuisvolk de klimmetjes wel kan overleven." Toch heeft Vos alle vertrouwen in een goede afloop. "Ik ben goed in vorm, dus ik heb goede hoop dat ik wereldkampioen word. De vorm die ik heb, geeft mij rust."

In maart verkende ze met haar teamgenoten al het parcours in Florence. Deze week maakte ze weer verschillende rondjes rondom de stad en Vos heeft nu een ander beeld van het parcours dan in maart. "Ik vond het zwaarder dan gedacht. Dat heeft ook te maken met het warme weer van de afgelopen dagen. Ik voelde de klimmetjes heel erg in mijn benen."

Mocht Vos het niet af kunnen maken in Florence, dan ziet zij ploeggenote Anna van der Breggen zeker als kanshebster. "Zij rijdt echt heel sterk, de klimmetjes kan ze echt overleven. Het is het belangrijkste dat er een Nederlander wint, dus misschien kunnen we haar wel uitspelen als wij beiden in de finale zitten."