'Vals geld herkennen moeilijk'
Nederlanders hebben nog altijd moeite om te bepalen of een eurobiljet echt is of vervalst. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op grond van een tweejaarlijkse enquête onder ruim duizend respondenten. Zo kennen respondenten gemiddeld maar 2,6 echtheidskenmerken, terwijl elk biljet er liefst 37 heeft.
Dat gemiddelde is volgens DNB bovendien al jaren constant. Wel verschilt het per sociale klasse: hogere sociale klassen kennen doorgaans een kenmerk meer dan lagere klassen. Het bekendste echtheidskenmerk is, ongeacht de sociale klasse, het watermerk.
Nederland krijg steeds meer last van valse bankbiljetten, zo maakte DNB twee maanden geleden bekend. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in totaal bijna twintigduizend valse eurobiljetten onderschept. Dat is ongeveer vijftig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Desondanks hebben de ondervraagden veel vertrouwen in de echtheid van papiergeld, blijkt uit de enquête. Twee derde van de ondervraagden heeft bovendien al jaren geen biljet meer op echtheid gecontroleerd.
Wellicht is dat terecht: "De kans dat men een vals biljet in handen krijgt is laag en komt ruwweg uit op 0,002% per jaar, bij benadering is dat de kans op een grote prijs in de staatsloterij", schrijft de centrale bank.