Bergingsoperatie Costa Concordia voltooid

Het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is dinsdagochtend vroeg rond 04.00 uur weer overeind getrokken. Dat hebben Italiaanse autoriteiten laten weten. Hiermee is het eerste deel van de ingewikkelde bergingsoperatie succesvol afgerond.

"Het had niet beter kunnen gaan", aldus projectleider Franco Porcellacchia. Het rechttrekken van het 300-meter lange schip gold als een unieke bergingsoperatie met het risico dat het Italiaanse cruiseschip zou kunnen breken.

De berging van het schip, dat 20 maanden geleden zonk voor het Toscaanse eiland Isola del Giglio, begon door de slechte weersomstandigheden met 3 uur vertraging. Rond 09.00 uur maandag was de operatie begonnen, ruim 19 uur later stond het enorme schip weer rechtop. In de eerste helft van 2014 moet het schip worden weggesleept en gesloopt.

De Costa Concordia voer op 13 januari 2012 op een rots en belandde op zijn kant. Daardoor kwamen 30 opvarenden om het leven; twee mensen worden nog steeds vermist. De bergingsoperatie heeft al honderden miljoenen dollars gekost.