Moskou kiest nieuwe burgemeester

Moskovieten gaan zondag voor het eerst in tien jaar naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. En hoewel de door het Kremlin gesteunde burgemeester hoogstwaarschijnlijk zijn baan behoudt heeft zijn tegenstander, oppositieleider Alexej Navalni, de afgelopen maanden voor veel opschudding gezorgd.

Navalni heeft met zijn anticorruptieblog online een flinke achterban opgebouwd. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door de protesten na de parlementsverkiezingen in 2011, waarbij ongekend grote groepen de straat opgingen om tegen Poetin te demonstreren. Sinds die protesten is Navalni de officieuze leider van de Russische oppositie.

Zijn strijd tegen corruptie wordt Navalni door het Kremlin niet in dank afgenomen. Hij werd in juli tot vijf jaar cel veroordeeld wegens verduistering. Volgens zijn aanhangers was het proces een straf voor zijn felle kritiek op corruptie binnen de overheid. Navalni werd in handboeien afgevoerd na het proces, maar werd verrassend genoeg een dag later op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn beroep.

Veel mensen vermoeden dat de huidige burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, de hand heeft gehad in Navalni's vrijlating. Op deze manier zou de burgemeester er voor willen zorgen dat de verkiezingen in ieder geval op het oog eerlijk verlopen. Fraude bij de stembus zou tot dezelfde soort protesten kunnen leiden als die na de parlementsverkiezingen in 2011.

Het zijn de eerste burgemeestersverkiezingen in Moskou sinds 2003. Poetin schafte in 2004 de burgemeestersverkiezingen voor onder meer Moskou af. Het Kremlin draaide dat besluit echter vorig jaar terug.