Verkiezingen Duitsland: Campagne Merkel van start
In de Duitse stad Seligenstadt in de deelstaat Hessen is Bondskanselier Angela Merkel van start gegaan met haar campagne die moet uitmonden in een verkiezingsoverwinning op 22 september.
Hoewel de uitslag nog niet vaststaat, is de uitgangssituatie beter dan ooit: de eurozone vertoont eerste tekenen van herstel, de NSA-zaak schaadt de CDU niet en bij de grootste oppositiepartij, de SPD, is men nog steeds vooral bezig met een interne machtsstrijd. Hoewel Peer Steinbrück enkele jaren geleden nog als minister van Financiën onder Merkel functioneerde (destijds was er een coalitie van SPD en CDU), wordt hij nu doodgezwegen.
Hoewel de partijtop van de SPD vooral druk is met zichzelf, waren er in Seligenstadt toch enkele leden van de SPD komen opdraven om te protesteren tegen Merkel en om haar eraan te herinneren dat er wel degelijk sprake is van een politieke opponent. Tijdens deze demonstratie lag het zwaartepunt vooral op de NSA-affaire. Een opmerkelijke zet: oud-minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) had zijn partij nog geadviseerd de NSA-zaak te laten rusten in verkiezingstijd. De SPD legde immers de basis voor de afspraken met de Verenigde Staten die veel privacyschendingen mogelijk maakten.
Als Merkel eenmaal op het podium staat en haar speech houdt, geeft zij de protestdeelnemers weinig aandacht. Als zij de protestdeelnemers even later wegzet als herriemakers wordt dit door haar partijgenoten met luid gejuich ontvangen.
Merkel houdt tijdens deze eerste verkiezingsbijeenkomst een zelfverzekerd verhaal. Ze spreekt over de behaalde resultaten van de afgelopen jaren: gedaalde werkloosheidscijfers, koopkrachtbehoud en uitbreiding van de kinderopvang. Daarnaast haalt zij een aantal kernpunten uit het verkiezingsprogramma aan en presenteert zichzelf als een zelfverzekerde kandidaat die er niet aan denkt haar positie af te staan.
Kijkend naar de peilingen is het onwaarschijnlijk dat Merkel haar positie zal moeten afstaan. De vraag is echter of de huidige coalitie tussen CDU/CSU en FDP een meerderheid zal kunnen behouden. De coalitiepartner FDP is namelijk ver weggezakt in de peilingen. Zo ver zelfs dat zij kortstondig onder de kiesdrempel van vijf procent zakten. Dit leverde de partij de bijnaam FDP: Fast Drei Prozent (Bijna Drie Procent) op.