Justitie Duitsland onderzoekt geheime diensten

Justitie in Duitsland is een onderzoek gestart naar de activiteiten van Duitse geheime diensten. Aanleiding vormen onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA, en de samenwerking daarbij met Duitse geheime diensten.

Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Justitie heeft de geheime diensten en de ministeries waaronder zij vallen nu eerst om informatie gevraagd. Dat is gebeurd op basis van een artikel in het wetboek van strafrecht dat gaat over de activiteiten van geheime diensten ten nadele van Duitsland.

De Süddeutsche Zeitung en de Britse krant The Guardian hebben onthuld dat de Britse geheime dienst GCHQ in het diepste geheim samenwerkt met bedrijven als Vodafone. Zij deden dat op basis van informatie verkregen van Snowden.

DE GCHQ krijgt telefoongegevens, emails en het Facebookgebruik van individuele klanten van de bedrijven. Behalve Vodafone doen ook British Telecom (BT) en het Amerikaanse Verizon daaraan mee.