'Complot JFK weer verder opgelost'

Een nieuw boek over de moord op J.F. Kennedy verschijnt op 22 oktober. Het boek is geschreven door de Amerikaanse auteur en journalist Philip Shenon, die meer dan 25 jaar werkte voor The New York Times. Het nog titelloze relaas is een 'drastische herschrijving' van de geschiedenis, meldde de Nederlandse uitgever van het boek, Atlas Contact, donderdag.

Het boek verschijnt op dezelfde dag in meer dan vijftien landen, precies een maand voor de vijftigste herdenking van de moord. Shenon deed drie jaar onderzoek naar de moord op de Amerikaanse president. Hij stelt in het boek onder meer dat 'een aantal machtige personen' in het moordonderzoek tot het uiterste ging om te voorkomen dat 'de ware toedracht' van de moord bekend zou worden.

Shenon bracht in 2008 het boek The Commission. The Uncensored History of the 9/11 Investigation uit. In dat boek plaatste hij de onderzoeken van de Amerikaanse overheid naar de aanslagen op 11 september 2001 in een ander licht en zette hij de ambtenaren van toenmalig president George W. Bush neer als onbekwaam.

Over de moord op Kennedy circuleren tientallen verschillende theorieën. Officieel gaat men ervan uit dat de misdaad een eenmansactie was van Lee Harvey Oswald. Veel complottheorieën stellen echter dat er sprake was van een samenzwering tegen de president, waarbij ook de CIA een bedenkelijke rol zou hebben gespeeld.