Chinezen houden Amerikaanse zakenman vast

Tientallen Chinese werknemers houden hun Amerikaanse baas al enkele dagen vast in hun onderneming. Ze zijn boos over voorgenomen overplaatsingen en ontslaguitkeringen. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN.

Chip Starnes leidt Specialty Medical Supplies in een buitenwijk van de Chinese hoofdstad Beijing. Toen hij zondag de onderneming wilde verlaten, weerhielden zo'n zestig tot zeventig werknemers hem daarvan.

De onenigheid ontstond toen het bedrijf dertig werknemers ontsloeg om ze vervolgens over te plaatsen naar een andere afdeling. Een deel van de werknemers weigerde dat waarop zij met een ontslaguitkering de onderneming verlieten.

Volgens Starnes eisten daarop andere werknemers die al overgeplaatst waren ineens ook een ontslaguitkering. Het zou daarbij gaan om zo'n honderd man. Die eisen gezamenlijk een half miljoen dollar. Starnes stelt dat hij dat niet kan betalen.

Chinese werknemers die CNN sprak beweren echter dat Starnes hen nog maanden loon schuldig is. Starnes heeft contact met de Amerikaanse ambassade. Hij wordt bijgestaan door advocaten. De werknemers hebben Starnes niets aangedaan. HIj krijgt ook drie maaltijden per dag.