Elson nog niet klaar met clubbasketbal

Francisco Elsons basketbalcarrière is nog niet ten einde. De 37-jarige Rotterdammer beëindigt na de zomer zijn interlandcarrière, maar hoopt in clubverband wel verder te gaan. Vorige week doken nog berichten op dat hij helemaal zou stoppen. "Ik weet ook niet waar dat vandaan komt", reageert Elson tegen Novum Nieuws. "Ik heb alleen mijn internationale carrière afgesloten."

De reden dat Elson stopt als international is dat hij teleurgesteld is in de Nederlandse Basketball Bond, die eind vorig jaar het nationale team wegbezuinigde. Door een reddingsplan van de organisatie van de Eredivisie, de FEB, en betaalzender Sport 1 werd het opdoeken voorkomen, maar toen was voor Elson het kwaad al geschied. "Ik had er nog makkelijk drie of vier jaar aan vast kunnen plakken. Maar als de bond stopt, stop ik er ook mee." De kwalificatiereeks, waar dertien landen strijden om één EK-ticket, wordt zijn laatste kunstje. Maandag begon Nederland de voorbereiding in Leiden.

De stoom kwam haast uit zijn oren toen de enige Nederlander met een kampioensring in de NBA over de bond sprak. "Hoe kun je Francisco Elson als boegbeeld van het Nederlands basketbal nou zo hard laten vallen? En hoe kun je het Nederlands team zo hard laten vallen? Elke zomer kwam ik weer en dan werden we in een volgepakte hal in Almere weer met dertig of veertig punten verschil afgedroogd."

Volgens Elson ontbreekt het de bond aan een 'duidelijke visie'. "Alles begint met een plan, anders is het onbegonnen werk. Alleen zitten bij de bond volgens mij alleen maar van die ambtenaartjes in grijze pakken die niets snappen van basketbal. Hoe kun je nou zo'n grote schuld krijgen en waarom is Toon van Helfteren nu pas aangesteld als bondscoach?" Elson hoopt onder de FEB op betere tijden. "Het is een nieuwe start. We moeten het een kans geven."

Elson hoopt in clubverband nog verder te gaan. De Nederlandse Eredivisie is wat hem betreft zeker een optie 'als clubs bereid zijn om de portemonnee te trekken'. "Ik kan zo in mijn stad Rotterdam gaan spelen, maar dan verlies ik alles." Wat dat betreft spreekt Groningen hem meer aan. "Zij worden zeker kampioen. Want welke ploeg heeft nu meer talent dan Groningen? En er zit geld." Elson speelde de afgelopen maanden kortstondig in Iran. Daarvoor was hij lange tijd actief in de NBA.

Ook een trainerscarrière staat hoog op zijn verlanglijstje. "Iedereen wil toch coachen na zijn carrière? De vraag is alleen hoe ik zo snel mogelijk een diploma kan krijgen." Elson ziet het wel zitten om assistent te worden bij het Nederlands team. "Dan kan ik de jongens nog meer leren, nog meer details geven. Nu ik zelf nog speel, ben ik vooral met mijzelf bezig." Elson zegt ook een aanbod gehad te hebben om assistent bij Den Bosch te worden.