Helmond gaat door met overgebleven wethouders

Helmond gaat tot de raadsverkiezingen van maart door met een minderheidscollege. Dat is maandag besloten na overleg tussen de fractievoorzitters van het college, zo heeft burgemeester Elly Blanksma (CDA) bekendgemaakt.

Het college viel door de kwestie rond de opgestapte wethouder Peter Tielemans. Die declareerde vorig jaar 186 taxiritten, waarvan 77 naar of van zijn stamkroeg. De ophef die daarover ontstond was reden voor Tielemans om op te stappen, waarna een bestuurscrisis in de Brabantse gemeente oplaaide.

Na gesprekken met informateur Herman Klitsie (PvdA) kon niet direct een werkbare oplossing worden gevonden. In het belang van de stad is daarom gekozen voor een tussenoplossing. De wethouders van CDA, VVD en SDOH/D66/HB blijven in functie. De fracties die niet tot het college behoren gedogen het bestuur, dat rust op achttien van de 37 raadszetels.

"Met deze oplossing kunnen we een punt zetten achter de bestuurscrisis en is het ook niet nodig alsnog een formatieproces in te gaan", aldus Blanksma in een verklaring. "De stad wordt bestuurd; ook de komende maanden."