Turkije wil alcoholverkoop beperken

Turkije wil de verkoop en consumptie van alcohol aan banden leggen. In het parlement wordt een daartoe strekkend wetsvoorstel besproken. Reclames voor alcohol worden verboden. Producenten mogen hun producten niet meer promoten. Volgens premier Recep Erdogan is 'ayran' de nationale drank van de Turken. Ayran is een zoute, op yoghurtbasis gemaakte frisdrank.

De oppositionele CHP hekelt het wetsvoorstel dat neerkomt op een beperking van persoonlijke vrijheden. "De wet bepaalt wat iemand mag en niet mag", aldus kamerlid Izzet Capa. De CHP wijst er verder op dat alcoholgebruik het hoogste is in Centraal-Anatolië, de machtsbasis van Erdogans AK-partij. Doel van het wetsvoorstel is kinderen en tieners te beschermen en te voorkomen dat ze aan de drank gaan.

Volgens AKP-kamerlid Sadi Bilgic zijn de beperkingen die nu worden voorgesteld heel normaal in de wereld. Zo is het in de VS verboden alcohol te verkopen aan mensen jonger dan 21. Het wetsvoorstel voorziet ook in hogere straffen voor degenen die gepakt worden bij het autorijden onder invloed.