Microsoft onthult Xbox One

Microsoft heeft tijdens een persconferentie de Xbox One onthuld. Dit wordt de next-gen opvolger van Xbox 360 met spraakherkenning, clouddiensten en verbeterde Kinect, controller en meer SmartGlass-ondersteuning.

De nieuwe console herkent de gebruiker en onthoudt wat hij gedaan heeft. Tv, games en entertainment zijn de kern van het nieuwe apparaat. Gebruikers kunnen onmiddellijk schakelen tussen televisie, games en muziek. Inloggen door middel van een wachtwoord hoeft niet meer, de console herkent je aan je stem en als je "Xbox aan" zegt, zie je jouw gepersonaliseerde Xbox One-homescherm. Het onthoudt wat je als laatst gespeeld, geluisterd of gekeken hebt. Ook geeft het trending games, films en muziek aan, rekening houdend met jouw smaak.

Met Snap kun je twee dingen tegelijkertijd doen, bijvoorbeeld Skypen terwijl je film kijkt. Met Skype is het ook mogelijk om groepsgesprekken te houden. Een nieuw en uitgebreid achievement-systeem maakt een video van jouw epische momenten, laat de achievements van de game groeien in de loop van de tijd en beloont jou op nieuwe wijzen en je kunt jouw Gamerscore meenemen van Xbox 360.

Microsoft heeft een geavanceerd besturingssysteem voor games ontwikkeld en het samengevoegd met entertainmentdiensten, zodat je niet van input hoeft te veranderen om TV te kijken of te gamen. Door een 8-core, x86-processor en meer dan vijf miljard transistors zijn er geen laadtijden, zodat je heel snel kunt schakelen van een game naar entertainment of verschillende apps kunt gebruiken naast je game zonder prestatieverlies.

Xbox SmartGlass maakt deel uit van het Xbox One-platform, vanaf het begin ingebouwd met de mogelijkheid om sneller content op jouw apparaat te zetten en nu kunnen er tegelijkertijd meer apparaten aangesloten worden voor gedeelde entertainment met meerdere spelers. De Kinect-camera en de controller van Xbox 360 zijn sterk verbeterd. De Kinectsensor ondersteunt nu 1080p-opnames met 30fps. De spraakherkenning is verbeterd waardoor de gebruiker een meer natuurlijke taal kan gebruiken, die de sensor snel moet herkennen. De nieuwe gamepad heeft onder andere 'dynamic impulse triggers' gekregen en er is ruimte voor extra accucapaciteit.

Naast Xbox One heeft Microsoft ook enkele games getoond. Forza Motorsport 5 van Turn 10 Studios is exclusief beschikbaar bij launch van de console. FIFA 14, Madden NFL 25, NBA LIVE 14, en EA SPORTS UFC van EA Sports verschijnen met een nieuwe engine voor de next-gen console. Call of Duty: Ghosts is de volgende generatie van Call of Duty. Het spel biedt een nieuwe wereld, een nieuwe cast en een nieuw verhaal gebouwd op een nieuwe engine. Een nieuwe franchise is Quantum Break van Remedy Entertainment. Het spel vervaagt de lijn tussen gamen en TV door drama en spel te integreren in een naadloze, unieke belevenis. Hoe jij speelt is van invloed op de show en de show vertelt jou hoe je de game moet spelen.

Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt wanneer Xbox One in de winkels ligt en hoeveel we er voor bij de kassa moeten pinnen. Tijdens de E3-beurs gaat het bedrijf meer informatie vrijgeven over de console en games. Wel werd bekend dat tweedehands games niet zomaar gespeeld kunnen worden, daar moet voor betaald worden.

Xbox One