Zeker negen minderjarige polderjihadisten

Veel Nederlandse jihadstrijders in Syrië zijn vaak nog minderjarig. Alleen al uit de regio Den Haag zijn zeker negen minderjarigen naar het oorlogsgebied afgereisd. De jongste is 16 jaar, laat de politie vrijdagavond in EenVandaag weten. Tot nu toe wist de politie één 16-jarige scholier tegen te houden.

Politie en justitie in Den Haag maken zich zorgen en zijn een groot onderzoek begonnen om de extremisten die deze jongeren zouden rekruteren voor de rechter te brengen. Tot nu toe kunnen ze niet veel meer doen dan de tieners tegenhouden. "We kunnen niet naar Syrië reizen om iedereen te gaan opzoeken en te vragen of ze daar uit vrije wil zijn", zegt hoofd opsporing Nicole Borgers in de uitzending.

Wel heeft de politie een aantal radicale moslims in beeld die ervan worden verdacht jongeren in de regio te rekruteren voor de gewelddadige jihad. De verdachten worden zo snel mogelijk opgepakt. Bij de politie zijn tot nu toe vier aangiften gedaan tegen drie verdachten.

In totaal zijn zeker 24 moslims uit de regio Den Haag afgereisd naar Syrië, schat de Haagse politie. De AIVD schatte eerder dat het totaalaantal op meer dan honderd Nederlandse jongeren staat.