Filmfestival van Cannes van start

Het filmfestival van Cannes gaat woensdag van start. Het is de 66e keer dat het festival wordt gehouden in het stadje aan de Franse zuidkust. Voor het eerst in 38 jaar maakt dit jaar een Nederlandse film kans op de Gouden Palm. De tragikomedie Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd in de hoofdcompetitie. Nog nooit won een Nederlandse film de Gouden Palm.

De film met Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven en Van Warmerdams vrouw en muse Annet Malherbe in de hoofdrollen gaat zondagavond op het festival in première. Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) zal haar opwachting maken in Cannes. De film gaat over de eigenaardige Camiel Borgman, een rol van de Vlaamse Jan Bijvoet, die terechtkomt in een villawijk en ziet dat alle beschaving een dunne laag vernis is.

Of Borgman wordt bekroond met de Gouden Palm voor beste film of andere prijzen wordt bepaald door de jury die wordt geleid door Steven Spielberg. Ook onder anderen Nicole Kidman, Christoph Waltz en Ang Lee beslissen mee. De prijs wordt op zaterdag 25 mei, de voorlaatste avond van het festival, uitgereikt.

Naast Borgman zijn onder meer ook Jeune & Jolie van François Ozon, La Vénus à la Fourrure van Roman Polanski, Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Alexander Payne's Nebraska geselecteerd. Naast de competitiefilms bestaat ook de selectie Un Certain Regard. In dat kader worden films als The Bling Ring van Sofia Coppola en As I Lay Dying van James Franco getoond.

Het festival wordt woensdag geopend met de première van The Great Gatsby van Baz Luhrman. De filmbewerking van het beroemde boek van F. Scott Fitzgerald draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Borgman is vanaf 28 augustus in Nederland te zien.


Filmfestival van Cannes van start (Foto: Novum)