Kort geding kamp Waalre om sloop dient half mei

Het kort geding dat de bewoners van het woonwagenkamp in Waalre hebben aangespannen tegen de gemeente dient op 16 mei bij de Raad van State. Dat meldt advocaat van de bewoners Peter van de Laar maandag. De vijftien bewoners willen met het kort geding voorkomen dat loodsen en schuren op het kamp worden gesloopt.

De woonwagenbewoners en de gemeente leven al een tijd op gespannen voet met elkaar. Burgemeester Henri de Wijkerslooth zei in oktober nog woonwagenkampen langzaam te willen laten uitsterven.

Toen het gemeentehuis van Waalre in juli grotendeels afbrandde door een aanslag, wezen bewoners en media naar het woonwagenkamp, omdat de burgmeester voor de aanslag een aanvaring had gehad met de bewoners. De burgemeester wees die beschuldigingen toen van de hand.

Op 2 mei trad in de gemeente een nieuw bestemmingsplan in werking. Daarin staat dat grote loodsen en schuren die op het kamp aan de Broekweg staan niet meer worden toegestaan en moeten worden aangepast. Bewoners zijn boos omdat de bouwsels al zo'n dertig jaar worden gedoogd en spreken van kapitaalvernietiging, legt Van de Laar uit.

De bewoners vechten het bestemmingsplan aan bij de Raad van State. Het kort geding is aangespannen omdat een stap naar de Raad van State lang kan duren en om te zorgen dat de gemeente niet nu al ingrijpt. Twee bewoners kregen vorige week al een waarschuwingsbrief van de gemeente over het verwijderen van hun loods. Dat zou binnen vier weken moeten plaatsvinden.