Google erkent Palestina

Zoekmachinegigant Google erkent de staat Palestina, dat wil zeggen: op de homepage van de zoekmachine. Daar wordt niet langer gesproken over de Palestijnse gebieden, maar over Palestina. Dat heeft Google-woordvoerder Nathan Tyler vrijdag gezegd.

Google heeft voor de naamswijziging met een aantal instellingen overleg gevoerd en schaart zich achter diverse internationale organisaties, die eerder al de staat Palestina erkenden.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Yigal Palmor zei het besluit niet te snappen. "Google is geen diplomatieke entiteit, wat de vraag doet rijzen waarom ze zich inlaten met de internationale politiek."

Woordvoerder van de Verenigde Naties Farhan Haq zei dat de VN in het verleden de Palestijnse gebieden op kaarten altijd aanduidden met de naam 'Bezette Palestijnse gebieden'. Vorig jaar stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor opwaardering van de VN-status van Palestina tot die van waarnemend niet-lid. Sindsdien spreken de VN in documenten over Palestina.