"Wie zou niet afhankelijk zijn van Messi?"

Lionel Messi is al jaren de drijvende kracht op het veld bij FC Barcelona. Dat erkent ook zijn trainer Tito Vilanova.

Messi was een tijdje afwezig door een blessure, maar keerde terug op het veld tegen Bayern München. Hij kon niet voorkomen dat de droom van een Champions League-finale in duigen viel na een 4-0 afstraffing door de Duitse landskampioen.

"Het is normaal voor ons dat we het merken als Messi er niet is, toch?", vroeg Vilanova aan diverse media. "Afhankelijk zijn van Messi is niks nieuws en dat is normaal, aangezien hij de beste van de wereld is. We hopen nog vele jaren van hem afhankelijk te zijn."

Vilanova wilde niet erkennen dat de macht in het Europese voetbal verschoven is van Spanje naar Duitsland, na ook de 4-1 zege van Borussia Dortmund op Real Madrid. "Ik denk niet dat dit het einde van het Barcelona-tijdperk is. Als we geen geweldig team zouden hebben, zouden we ook niet zo dicht bij de landstitel zijn en in de halve finale van de Champions League staan."

De oefenmeester blijft strijdvaardig richting de return tegen Bayern in Camp Nou. "Wij zijn Barcelona, we spelen thuis, en we zijn het aan onze fans verplicht om te proberen de finale te bereiken. Ik accepteer de kritiek na de wedstrijd tegen Bayern, maar ik gooi de handdoek nog niet in de ring."