Rechter doet dinsdag uitspraak in zaak-Fuentes

De rechtbank in Madrid doet dinsdag uitspraak in de zaak Fuentes. Dat meldt de Spaanse krant AS woensdag. Dopingarts Eufemiano Fuentes is de bekendste van vijf verdachten die terechtstaan vanwege hun aandeel in een omvangrijke dopingzaak in 2006.

Omdat Spanje destijds nog geen specifieke antidopingreglementen kende, luidt de aanklacht het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Tegen Fuentes is twee jaar celstraf en een beroepsverbod geëist.

Volgens de krant begint rechter Patricia Santamaria dinsdag om 12.45 uur met het uitspreken van het vonnis. Naast Fuentes zitten ook voormalig wielercoaches Ignacio Labarta, Manolo Saiz, Vicente Belda en zus Yolanda Fuentes in het beklaagdenbankje.

Bij de behandeling van de zaak tussen 28 januari en 2 april kwam een aantal opvallende zaken aan het licht. Zo onthulde Fuentes dat zijn klantenkring niet alleen uit wielrenners bestond, zoals aanvankelijk werd aangenomen. De dopingarts was bereid zijn volledige klantenlijst prijs te geven, maar de rechter stak daar een stokje voor. Fuentes bekende ook het toedienen van bloedtransfusies.

Fuentes' praktijk in Madrid werd in 2006 binnengevallen in wat Operación Puerto heette. Daarbij werden tientallen gelabelde bloedzakken van sporters en andere dopingmiddelen gevonden. Hoewel de arts ook klanten in onder meer de voetbalwereld had, had, de inval vooral in de wielersport gevolgen. Diverse wielrenners werden aan de vooravond van de Tour de France in dat jaar door hun ploegen thuisgelaten. In Duitsland en Italië werden renners als Jan Ullrich en Ivan Basso uiteindelijk geschorst.

In Spanje gebeurde echter niets, omdat dat land in 2006 nog geen antidopingwetgeving had. Ook weigerde de Spaanse justitie om gevonden bewijsmateriaal zoals dna te delen met Spaanse en buitenlandse antidopingautoriteiten. Via een omweg lukte het de Italianen om de Spanjaard Alejandro Valverde toch geschorst te krijgen.