Zorgverzekeraars verbaasd om kliniek Volkskrant

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is onthutst over het gemak waarmee een nieuwe verslavingskliniek kan worden gestart. Helemaal verrast is de koepelorganisatie echter niet, laat ZN zaterdag weten in een reactie op het bericht dat verslaggevers van de Volkskrant op simpele wijze een eigen kliniek, 'GGZ Bontiusplaats', wisten te starten. Brancheorganisatie GGZ Nederland spreekt van een verbazingwekkende kwestie.

Verslaggevers van de krant wisten door middel van het invullen van enkele formulieren op internet en een bezoek aan de Kamer van Koophandel GGZ Bontiusplaats te starten. De kliniek mag behandelingen declareren bij zorgverzekeraars. Volgens zorgverzekeraar DSW worden nota's waarschijnlijk probleemloos gedeclareerd.

Directeur van GGZ Nederland Paul van Rooij zei zaterdag op Radio 1 het verbazingwekkend te vinden 'hoe makkelijk het gaat, dat er geen enkele controle is door, ook door de inspectie'. Ook dat het blijkbaar 'zo moeilijk is' om achteraf te controleren of er een psychiater of therapeut betrokken was bij een behandeling, noemt Van Rooij verbazingwekkend.

ZN stelt al eerder zorgen te hebben geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. "Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is."

Directeur van GGZ Nederland Van Rooij stelt dat de huidige regels tekortschieten. Hij pleit voor een systeem waarbij elke zorgaanbieder een contract heeft met een verzekeraar.

ZN geeft aan het absoluut noodzakelijk te vinden dat er meer zicht komt op de behandelingen en de effecten daarvan. "En dat geldt zeker voor verslavingsklinieken." Wel vindt ZN dat ook als de regels en het toezicht daarop fraude mogelijk maken, het 'natuurlijk' de verantwoordelijkheid van de aanbieders zelf is om zich aan de regels te houden.