Drugsdealers Maastricht steeds agressiever

Drugsdealers in de straten van Maastricht gedragen zich steeds agressiever. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van de Politieacademie naar de effecten van het drugsbeleid. Drugstoeristen uit het buitenland kunnen sinds vorig jaar mei niet meer terecht in de coffeeshops. Hun aantal is daardoor gedaald.

Na de invoering van het ingezetenencriterium in mei kwamen tot het eind van het jaar een stuk meer meldingen van drugsoverlast binnen dan het jaar ervoor: 2573 in 2012 vergeleken met 558 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Doordat de politie alerter is op de straatdealers voelen die zich opgejaagd, aldus de onderzoekers. Ze werken in grotere groepen samen met een duidelijke onderlinge taakverdeling. Ze werken met uitkijkposten, en het sluiten van een deal en het overhandigen van de drugs zijn van elkaar gescheiden. Hierdoor is de overlast van de straatdealers toegenomen. Door de agressieve dealers en de verhoogde pakkans blijven de drugstoeristen vaker weg.

Doordat minder mensen softdrugs kopen bij coffeeshops zijn de inkomsten fors afgenomen. De onderzoekers schatten dat het criminele circuit, dat de coffeeshops via de achterdeur van hun voorraad voorziet, zo'n 54 miljoen euro is misgelopen.

De onderzoekers hebben gekeken naar een aantal mogelijkheden voor het beleid in de toekomst. Hoewel het reguleren van de aanvoer van de coffeeshops wordt gezien als een manier om criminelen een klap toe te dienen, betwijfelen de onderzoekers of dit een wettelijk en politiek haalbaar doel is.

Ze adviseren dan ook om het huidige beleid met het ingezetenencriterium aan te houden en om af te wachten of gecontroleerde hennepteelt in de toekomst mogelijk wordt. Daarnaast moeten de autoriteiten doorgaan met het aanpakken van de straathandel. Hierbij moeten omgevings- en samenscholingsverboden niet worden geschuwd.

Een meerderheid van de Maastrichtste gemeenteraad diende vorige maand een motie in om toeristen weer toe te laten in coffeeshops. De partijen achter de motie - Partij Veilig Maastricht, PvdA, D66, GroenLinks, Stadsbelangen Maastricht en SP - willen daarnaast dat er een experiment wordt gestart met gelegaliseerde teelt omdat de aanvoer nu nog in handen van criminelen is. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder al weten niets te voelen voor gemeentelijke wietkwekerijen.

Coffeeshops mogen alleen wiet verkopen aan inwoners van Nederland. Die moeten dat kunnen aantonen met een uittreksel uit het bevolkingsregister. De verplichte registratie, de zogenoemde wietpas, is verleden tijd. Bij de handhaving van het ingezetenencriterium staat het kabinet lokaal maatwerk toe.