Mogelijk tien Nederlandse doden door Diane-35
De Diane-35 pil is in Nederland mogelijk de oorzaak van tien sterfgevallen. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie, zegt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zaterdag in Trouw.
In de meldingen wordt aangegeven dat de pil mogelijk een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Frankrijk kondigde vorige maand aan Diane-35 van de markt te halen omdat daar in 25 jaar vier doden onder de gebruiksters vielen. Daarna bleek dat in januari in Nederland een gezonde 21-jarige vrouw was overleden aan een longembolie nadat ze de pil een aantal maanden had ingenomen.
Dit leidde bij Lareb tot 97 nieuw meldingen, waaronder negen sterfgevallen. Lareb had dit graag eerder willen weten omdat het bij oudere sterfgevallen moeilijk is te achterhalen of naast de pil andere omstandigheden een rol speelden.
Het College ter Beoordeling van Geneeesmiddelen meldde aanvankelijk dat er in Nederland geen doden onder slikkers van de pil zijn. Door de cijfers van Lareb denkt het college daar nu anders over, zegt een woordvoerder in de krant.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de pil voorlopig in Nederland niet uit de handel wordt gehaald. Zij wil eerst de resultaten van een herbeoordeling afwachten.
Als dat de norm word, dan moeten we veel medicijnen afschaffen ben ik bang.
Een topic over verstandig FOK!ken.
'Roestige daken, vochtige kelders'
Het is voornamelijk een miljardenindustrie, en die gaan letterlijk over lijken.
Ziekte is hun core-business.
ziekte van Crohn en van de klinische manifestatie van Dubin-Johnson-syndroom en Rotor-syndroom is gemeld tijdens gebruik. Incidenteel melasma, met name bij melasma gravidarum in de anamnese.
Interacties
Gelijktijdig gebruik van leverenzyminducerende stoffen (m.n. rifampicine, barbituraten, bepaalde anti-epileptica (zoals fenytoïne, carbamazepine en primidon), bepaalde systemisch toegepaste antimycotica en sint-janskruid versnellen de afbraak van de hormonen, zodat de betrouwbaarheid van het preparaat afneemt. Het inductieve effect van sint-janskruid kan nog ten minste twee weken aanhouden na staken van het gebruik ervan. Gelijktijdig gebruik van antibiotica kan de enterohepatische kringloop verstoren, waardoor de bloedspiegels van oestrogenen worden verlaagd en de betrouwbaarheid afneemt. Bij kortdurend gelijktijdig gebruik van leverenzyminducerende stoffen of antibiotica tevens een aanvullend barrièremiddel gebruiken gedurende de behandelingsperiode en nog zeven dagen daarna, in geval van rifampicine nog 28 dagen daarna. Als deze periode aan het einde van de strip nog niet voorbij is, moet worden doorgegaan met de volgende strip zonder stopweek. Bij langdurige behandeling met een leverenzyminducerend middel, de anticonceptieve steroïddosis verhogen. Indien een hogere dosis niet gewenst is of bij optreden doorbraakbloedingen moet een andere, niet hormonale anticonceptieve methode worden aangeraden. Het gebruik van orale anticonceptiva kan de uitslag van bepaalde laboratoriumtesten beïnvloeden. De werking van orale anticoagulantia kan worden verminderd en die van corticosteroïden, chloordiazepoxide en diazepam worden versterkt.
Waarschuwingen en voorzorgen
Zowel voor het begin als ook tijdens gebruik (elke 6 mnd) bloed- en urine-onderzoek, bepaling bloeddruk en gewicht uitvoeren. Bij het voorschrijven is voorzichtigheid geboden bij aanwezigheid van risicofactoren voor veneuze of arteriële aandoeningen. Bij verdenking van een erfelijke predispositie voor veneuze of arteriële trombo-embolieën dient verder onderzoek plaats te vinden. Het risico van veneuze trombo-embolische complicaties is verhoogd bij toenemende leeftijd, positieve familie-anamnese (veneuze trombo-embolie op jonge leeftijd bij een eerstegraads familielid), bij immobilisatie, operatie (m.n. van de benen), grote traumata, obesitas (BMI > 30 kg/m²) en mogelijk bij oppervlakkige flebitis en varicosis. Bij electieve operaties het gebruik ten minste zes weken van te voren staken en niet eerder hervatten dan twee weken na volledige mobilisatie. Het risico op arteriële complicaties neemt toe met toenemende leeftijd, roken (m.n. bij vrouwen ouder dan 35 jaar), dyslipoproteïnemie, obesitas (BMI > 30 kg/m²), hypertensie, diabetes mellitus, positieve familie-anamnese (arteriële trombo-embolie op jonge leeftijd bij een eerstegraads familielid), cardiovasculaire aandoeningen en migraine. De toediening staken bij het voor het eerst optreden of verergeren van migraineuze hoofdpijn, bij verhoogde incidentie van ongebruikelijke zware hoofdpijn, bij plotselinge visus-, gehoor-, of spraakstoornissen of gevoel van zwakte, bij de eerste symptomen van tromboflebitis of trombo-embolie, bij stijging van de bloeddruk die onvoldoende op antihypertensieve therapie reageert, bij geelzucht (cholestase), hepatitis en gegeneraliseerde pruritus, een ernstige klinische depressie, hevige pijn in de bovenbuik of leververgroting. Bij abnormale leverfunctiewaarden de toediening onderbreken totdat normalisatie optreedt. Bij diabetes mellitus vooral in het begin van het gebruik zorgvuldig controleren, omdat de perifere insulineresistentie en glucosetolerantie kan worden beïnvloed. Bij predispositie voor chloasma blootstelling aan zonlicht of UV-straling vermijden. Beoordeling van eventueel onregelmatig bloedverlies is pas zinvol na een periode van drie cycli omdat vooral tijdens de eerste maanden van het gebruik 'spotting' of doorbraakbloeding optreedt. Bij uitblijven van onttrekkingsbloeding, zwangerschap uitsluiten voordat het gebruik wordt voortgezet. In epidemiologisch onderzoek is een verhoogd risico van cervixcarcinoom en borstkanker gerapporteerd bij langer durend gebruik. Bij hevige pijn in de bovenbuik, leververgroting of symptomen van een abdominale bloeding de mogelijkheid van een levertumor in de diagnosestelling betrekken. Bij hypertriglyceridemie, of een positieve familie-anamnese hiervoor, bedacht zijn op een verhoogd risico van pancreatitis. Niet uitsluitend als anticonceptiemiddel gebruiken.
Dosering
1 tablet per dag gedurende 21 dagen in de volgorde die op de strip staat aangegeven. Daarna volgt een tabletvrije periode van 7 dagen. In deze periode treedt doorgaans een onttrekkingsbloeding op, die meestal op de tweede of derde dag na de laatste tablet begint.
Bij starten combinatie oraal anticonceptivum: de eerste tablet op de eerste dag van de natuurlijke cyclus innemen (d.i. op de eerste dag van de menstruatie). De behandeling staken 3-4 maanden nadat de aandoening is verdwenen.
http://www.fk.cvz.nl/
Everyone around you was corrupted, say something!
Hell is empty, the devil is here. We suffer in silence!
It came like Jesus to a child but it left as if raped by Satan.
Everyone around you was corrupted, say something!
Hell is empty, the devil is here. We suffer in silence!
It came like Jesus to a child but it left as if raped by Satan.
Mogelijk een rol is zo vaag als maar zijn kan. Circumstantial evidence is geen reden om beleid op te maken.
Daarnaast durf ik te wedden dat er Idd veel meer mensen aan een maagbloeding bij aspirine gebruik overleden zijn, of tgv overdosis paracetamol, etc.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken