Internationale veroordelingen nucleaire test

Als reactie op de kernproef die Noord-Korea heeft gehouden komen veel afkeurende reacties vanuit de internationale gemeenschap. De VN veiligheidsraad komt later vandaag in spoedzitting bijeen.

De nieuwe nucleaire proef die Noord-Korea heeft uitgevoerd is een directe uitdaging naar de internationale gemeenschap toe en een onvergeeflijke dreiging voor vrede en veiligheid van het Koreaanse schiereiland en noordoost-Azië. Dat heeft de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Yung-woo dinsdag verklaard. Hij zei dat in een toespraak op de Zuid-Koreaanse televisie.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag de nucleaire test van Noord-Korea veroordeeld. "Het is een duidelijke en ernstige overtreding van de Veiligheidsraadresolutie", verklaarde hij.

Obama
De derde kernproef van Noord-Korea is een bedreiging voor "ons en de vrede en veiligheid in de wereld". Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag laten weten. Hij spreekt van een "hoogst provocerende actie" van het regime in Pyonyang, die de stabiliteit in het gebied rond het Koreaanse schiereiland ondermijnt.

Dat Noord-Korea een nieuwe kernproef heeft uitgevoerd, is voor minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) "een onverantwoordelijke provocatie". De test ondermijnt de stabiliteit en veiligheid in de regio, en Noord-Korea isoleert zich nog verder, aldus de minister.

Ban Ki-moon veroordeelt nucleaire test
Ban Ki-moon veroordeelt nucleaire test (Foto: ANP)