Obama wil binnen halfjaar nieuwe immigratiewet

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de hervorming van de immigratiewetgeving binnen een halfjaar is afgerond. Obama zei in een interview met de Spaanstalige televisiezender Telemundo dat het haalbaar is om binnen een jaar overeenstemming te bereiken over nieuwe wetgeving, maar hij pleit voor meer tempo. De president verklaarde dat daarvoor geen technische problemen in de weg staan, maar alleen politieke.

Een groep senatoren, bestaande uit Democraten en Republikeinen, heeft overeenstemming bereikt over een raamwerk voor veelomvattende hervormingen. Door de hervormingen zouden ongeveer elf miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten uitzicht krijgen op het Amerikaans staatsburgerschap.

Obama's hervormingsvoorstellen lijken op die van de groep senatoren, maar Obama is niet direct betrokken bij de onderhandelingen in de Senaat. Het zou kunnen dat hij dit doet om te voorkomen dat Republikeinse senatoren het plan afkeuren, omdat een Democratische president er te veel bij betrokken was. Obama zei wel open te staan voor gesprekken met beide partijen.