Zorgen om cultuur centraal in Tweede Kamer
Van Slot Loevestein tot de filmsector en van het Metropole Orkest tot het Rijksmuseum Twente: het komt maandag allemaal aan bod in de Tweede Kamer. Minister Jet Bussemaker bespreekt haar cultuurbegroting dan met Kamerleden.
Een deel van het overleg gaat over de zorgen van de oppositie over een aantal musea, die door de bezuinigingen hard zijn getroffen. Het gaat onder meer om Slot Loevestein, waaruit Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte. Dat kasteel krijgt geen geld meer van het Rijk en moet waarschijnlijk binnen enkele jaren dicht voor het publiek.
Eenzelfde scenario lijkt weggelegd voor Museum Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en tot zijn dood in 1941 verbleef. Ook het Rijksmuseum Twente wordt in zijn voortbestaan bedreigd.
Ook zal er worden gesproken over de filmsector. VVD, PvdA en D66 willen dat de minister werk gaat maken van een gunstiger belastingklimaat. Nu vluchten veel filmmakers naar het buitenland omdat de productie daar goedkoper is. Dat is niet goed voor de filmsector, maar ook niet voor de economie, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.
CDA-Kamerlid Mona Keijzer zal verder een poging wagen om Bussemaker zich te laten inzetten voor het Metropole Orkest, dat lijkt te zijn uitgespeeld. Omdat het ensemble valt onder het Muziekcentrum van de Omroep, staat het op de mediabegroting en niet op de cultuurbegroting. Ze hoopt dat er binnen het cultuurbudget meer ruimte is om het orkest langer de tijd te geven om zelfstandig te worden.
Zorgen om cultuur centraal in Tweede Kamer (Foto: ANP)
Maar het mag niets kosten.
Een stevige sanering is dus wel op zijn plaats.
dan werden wir, um so mehr, einer Einheit werden.
De rest zullen we het maar niet over hebben.
In de VS is de economie al sinds het begin van zijn bestaan ingericht op lage belastingen, weinig staatsbemoeienis en marktwerking. Met alle voor- en nadelen. Een voordeel is dat bedrijven meer te besteden hebben en zelfs financiële en promotionele voordelen halen uit sponsoring van kunst.
In Nederland zijn we gewend dat we stevig belasting betalen, maar dat de overheid vervolgens ook de zorg voor allerlei zaken van ons overneemt. Sommigen noemen dit betutteling, maar het is natuurlijk ook gewoon betalen voor diensten. En één van die diensten was altijd een goed cultuurklimaat.
Nu verwacht de overheid dat ze door gewoon het geld weg te halen, ineens over kunnen stappen naar het Amerikaanse principe. Alle musea, concertzalen, monumenten én alle opleidingen zijn echter nog gebaseerd op het oude systeem en alle potentiële sponsoren worden nog net zo zwaar belast.
Natuurlijk hebben we in Nederland een paar grote spelers met veel geld. Grote productie- en televisiebedrijven. Die gaan alleen in de eerste plaats voor de populaire sectie. Daar is niks mis mee, maar oude en klassieke kunsten zullen zij zelden of nooit ondersteunen.
De kamer is zeker bang, dat ze niet meer uitgenodigd worden, bij primaires. En D66 loopt weer te verkondigen, dat het belasting klimaat voor filmmakers oplaag moet. Wie dat moet gaan betalen verkondigen zij er niet bij.
Een groot regisseur is ooit begonnen met een opleiding en heeft zijn eerste ervaringen in kleine films op moeten doen. Een groot acteur is begonnen op een toneelschool en startte in kleine producties. Muzikanten van een symfonieorkest komen van het conservatorium en hebben vaak al vele jaren in kleine gezelschappen gespeeld, voordat ze goed genoeg waren. Grote schilders en beeldhouwers begonnen op een kunstacademie en hebben eerst ervaring op moeten bouwen, voordat hun werk van grote kwaliteit werd.
In vrees dat die hoge kwaliteit doodbloedt, als aan de onderkant de aanwas opdroogt.
Nu met Kane-vrij huishouden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken