Nederland slechts 19e in UEFA-lijst

Nederland staat door de uitermate zwakke Europese prestaties slechts negentiende op de UEFA-ranking van dit seizoen. Dat maakte de Europese voetbalbond donderdag bekend. De Nederlandse clubs verzamelden in totaal 25,5 punten, minder dan landen als België, Roemenië, Wit-Rusland en Kroatië.

Twente leverde dit seizoen met 10,5 punten de grootste bijdrage aan het Nederlandse totaal. Ajax pakte vooralsnog zeven punten, terwijl PSV op vijf punten staat. Feyenoord, Vitesse, sc Heerenveen en AZ waren goed voor de overige drie punten.

De resultaten van dit seizoen tellen vijf jaar mee op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, die bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen naar de Champions League en Europa League. De kans lijkt klein dat Nederland, momenteel achtste op die lijst, op korte termijn een extra ticket voor het miljoenenbal in de wacht sleept.

Het risico dat Nederland naar de tiende plek zakt en een startbewijs voor de Europa League moet inleveren is echter ook gering. Het gat met nummer tien België, dat slechts drie deelnemers heeft in het tweede Europese clubtoernooi, bedraagt liefst tien punten.

Mocht Ajax er over twee weken niet in slagen om Europees te overleven, dan is het voor het eerst sinds het seizoen 1998-1999 dat er geen Nederlandse club actief is na de winter. FC Twente en PSV werden donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De andere clubs strandden al in de voorrondes.