Tachtigduizend meldingen van internetoplichting

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) zijn in de eerste twee jaar sinds de oprichting 81.000 meldingen binnengekomen. Daarvan waren 36 duizend bruikbaar, laat het meldpunt woensdag weten. De politie is 320 onderzoeken gestart naar aanleiding van de meldingen.

Het meldpunt, een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Marktplaats, werd in oktober 2010 in gebruik genomen. In het eerste jaar kwamen er dertigduizend meldingen binnen van oplichting door webshops of verkopers op online veilingsites zoals Marktplaats.

Op mijnpolitie.nl werd in twee jaar tijd 3,5 miljoen keer door consumenten gecontroleerd of de verkopende partij bekend is bij de politie. In 170.000 gevallen volgde daarop het advies om niet in zee te gaan met de verkoper.

Woensdagochtend werd in Brussel een 33-jarige man uit Middelburg aangehouden. Hij wordt ervan verdacht honderden mensen te hebben opgelicht. Zij dachten telefoons of concertkaartjes bij hem te kopen, maar na betaling leverde hij de goederen niet. Het LMIO noemt de arrestatie van de man illustratief voor de resultaten en de werkwijze van het meldpunt.