VVD en PvdA bereiken akkoord over financiën

De Belgen mogen weer een voorbeeld nemen aan ons kikkerlandje, want de onderhandelaars van VVD en PvdA hebben overeenstemming bereikt over alle belangrijke financiële afspraken in het regeerakkoord.

Alle afspraken zijn inmiddels naar het Centraal Planbureau gestuurd voor een doorrekening. Ingewijden rond de kabinetsformatie hebben dat donderdag bevestigd.

Dit alles wil overigens niet zeggen dat ze het al eens zijn over de complete tekst van het regeerakkoord. Wel zijn ze het dus eens over bezuinigingen en hervormingen de komende jaren. VVD en PvdA begonnen hun onderhandelingen op 24 september.

Het Centraal Planbureau heeft normaal gesproken maximaal 5 dagen nodig voor een doorrekening. Dat betekent dat de fracties zich mogelijk in de loop van volgende week al over de afspraken kunnen buigen.

VVD en PvdA waren tot elkaar veroordeeld door de verkiezingsuitslag van 12 september waarin ze allebei een groot aantal zetels wonnen en veel groter werden dan alle andere partijen. Ondanks de grote verschillen tussen de partijen en een campagne waarin VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom elkaar harde verwijten maakten, verliepen de onderhandelingen vanaf het begin vlot.

VVD en PvdA bereiken akkoord over financiën
VVD en PvdA bereiken akkoord over financiën (Foto: ANP)