Voedselvergiftiging Duitsland door aardbeien

De massale buikloop in het oosten van Duitsland lijkt te zijn veroorzaakt door een partij verontreinigde diepvriesaardbeien. Dat hebben het ministerie van volksgezondheid in Thüringen en de federale dienst voor consumentenbescherming en voedselveiligheid vrijdag gezegd.

Een cateraar had de aardbeien aangeleverd gekregen en in toetjes verwerkt, die vervolgens aan scholen en kinderdagverblijven in Brandenburg, Berlijn, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen werden geleverd.

De aardbeien waren afkomstig uit China, liet het Brandenburgse ministerie voor consumentenbescherming vrijdagavond weten. In totaal waren 44 ton diepgevroren aardbeien door een importeur via de haven van Hamburg uit China betrokken. Slechts een klein deel van de zending was besmet. Het ging om een groothandelspartij, die alleen aan instellingen en niet aan winkels is geleverd, aldus de autoriteiten in Saksen.

De diarree-uitbarsting is nog niet voorbij. In Saksen werden vrijdag nog tien nieuwe instellingen gemeld waar mensen ziek waren geworden en in Thüringen negen. Volgens het Robert Koch Instituut hebben in de hele Bondsrepubliek meer dan elfduizend mensen maag- en darmklachten gekregen.