Verbazing over fietswielklem Amsterdam

Een fiets met een wielklem die momenteel geparkeerd staat aan de Jollemanhof in Amsterdam Oost zorgt voor nogal wat verbazing bij buurtbewoners.

Verbaasde omwonenden spreken schande van de actie. 'Bespottelijk' mailt een tipgever aan AT5. En: 'Dit geloven jullie toch ook niet…? Een fietswielklem in Amsterdam?'

Op veel positieve reacties hoeft de klem dus niet te rekenen. Maar waar komt het apparaat zo plotseling vandaan? Op de klem is geen afzender te ontdekken en ook stadsdeel Oost laat weten niks met de klem te maken te hebben.

Uiteindelijk blijkt dat woningcorporatie Ymere verantwoordelijk is voor het plaatsen van de wielklem. 'Het is een fiets van onszelf', laat een woordvoerder weten, 'dus we duperen er niemand mee'. Met de actie wil Ymere bewoners van de Jollemanhof er op wijzen dat ze hun fiets beter aan de Piet Heinkade kunnen parkeren. 'Er staan daar de laatste tijd erg veel fietsen. Mensen kunnen soms niet meer bij hun voordeur, vandaar dat we deze actie zijn begonnen'.

Van de actie moet vooral een soort schokeffect uitgaan. 'Uiteraard gaan we niet écht wielklemmen plaatsen', stelt Ymere. 'Maar de gemeente gaat de komende tijd wel iets fanatieker controleren op de aanwezigheid van fietswrakken om de overlast terug te dringen'.