Vakantiedagen regelmatig toch vijf jaar geldig
Vakantiedagen blijven in cao's regelmatig toch nog vijf jaar geldig. Het kabinet wilde vakantiestuwmeren tegengaan met een wet die sinds dit jaar van kracht is, maar die regeling wordt omzeild, schrijft De Telegraaf maandag.
Opgebouwde vakantiedagen vervallen door de nieuwe wet een halfjaar na het jaar van opbouw. Zo moet worden voorkomen dat werknemers zelden op vakantie gaan en hierdoor enorme vakanties kunnen opbouwen. Van die regeling mag in de cao worden afgeweken als dat in het voordeel van de werknemers is.
Van de 241 cao's die tot eind juli zijn afgesloten zijn in 137 gevallen afspraken gemaakt over het vervallen van vakantiedagen, blijkt volgens de krant uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. In de overige gevallen geldt dan dus de wettelijke regeling.
Bij een derde van de 137 gevallen waarin werd afgeweken werd de oude verjaringstermijn van vijf jaar aangehouden. In zeventien procent van de gevallen werd afgesproken hier in een volgende cao naar te kijken of een andere termijn aangehouden.
Werkgevers staan volgens AWVN ook niet altijd te trappelen om de kortere houdbaarheidstermijn, omdat voor de bovenwettelijke vakantiedagen nog altijd de vervaltermijn van vijf jaar geldt. Dat betekent dat werkgevers met twee verschillende termijnen moeten rekenen en dat is administratief niet handig.
Verder zijn ook vakantiedagen een soort van loon, dus waarom die dagen laten vervallen? Soort verkapte loonmatiging of zo?
Dat geld dus voor vele bedrijven, met mensen die ergens 30 jaar werken, en al 30 jaar alleen de roostervrije dagen opnemen, en elk jaar maar bleven sparen, tot ze bijna een jaar aan vakantie hadden staan.
Als ze dan ontslagen werden /met pensioen moeten kon het bedrijf even een jaarsalaris uitkeren.
En het door jou genoemde probleem had zich natuurlijk ook voor kunnen doen als de werknemer in kwestie ineens ziek werd, of door een ongeval langdurig uit de running geraakt. Dan moet je als werkgever toch zorgen voor een eventuele backup.
Tsja, niet echt slim als je voor een taak die voor je bedrijf van belang is, slechts 1 persoon hebt die er alles vanaf weet.. zoals hierboven genoemd, wat als zo iemand opeens langdurig ziek wordt? Is hetzelfde probleem.
Een bedrijf moet een lange afwezigheidsperiode van bepaalde werknemers gewoon kunnen opvangen. Kunnen ze dat niet zijn ze (in mijn ogen) niet erg slim bezig
Ik vind het sowieso raar dat je ze direct het eerste halfjaar moet opmaken, waarom niet gedurende het hele daaropvolgende jaar?
Slecht doordachte wet met een flinke dosis VVD werkertje-pesten, mijns inziens.
Dat jij als werknemer weer eens de dupe bent van de haast slaaf achtige praktijken (wij bepalen wanneer jij mag uitrusten) verbaasd me dan ook weer helemaal niets.
VVD
Als ik 1000 euro binnenkrijg, waarvan ik wéét dat iemand anders daar elk moment 200 euro van kan opeisen omdat die persoon daar recht op heeft, geef ik gewoon maar 800 uit. Simpel. Vakantiedagen, net als vakantiegeld, zijn gewoon een potje gereserveerd geld, een onderdeel van het loon.
Je kan natuurlijk gokken en het uitgeven en hopen dat je het terugverdiend hebt als de rechthebbende erom komt vragen, maar slim is dat niet...
voor diegenen die willen weten waarom ik bijna "Ohforf'sake" had geheten
Laten we 't er maar op houden dat het een leermoment was voor alle betrokkenen.
Volgens mij ben je ze gewoon kwijt.
En de werknemers vragen ze niks als ze dit soort wetten verzinnen.
Dat zijn maar 20 dagen, die zullen de meeste medewerkers toch wel op krijgen.
Er zijn collega's die meer dan 2000 uur hebben staan, zelf heb ik nu nog maar 500 (voor de rest van het jaar).
Maar ik werk er ook nog geen 4 jaar.
Collega's die ploegendiensten draaien of, zoals ik, storingsdiensten krijgen hun dagen nooit op.
Ik heb er zelf bijna 60, omdat ik de storingsdienst in dagen omzet ipv geld.
De dagen worden geïndexeerd met mijn loonstijging en ik hoef er ook geen belasting\vermogensheffing over te betalen.
Het is een mooi spaarpotje, zolang het bedrijf niet failliet gaat natuurlijk.
-Catbert: Evil director of HR
Zelf heb ik ook wel eens 40 overwerkdagen gehad. Het jaar daarop had ik kort samengevat als het ware gewoon een 4-daagse werkweek met uitbetaling voor een 5-daagse. klaar..
doe dan iets van 2 jaar geldig na het jaar van opbouw, dan kan je nog een echt lange vakantie plannen als je daar behoefte aan hebt
Nu spaart iedereen ze als vrije tijd.
Wat een onzin-redenatie, het gaat puur om de bescherming van de werkgever.
Niet dat de rente zoveel opleverd maar het is gewoon iets wat je als werkgever achter de hand moet houden voor het geval veel mensen vakantiedagen zouden opnemen.
Zo voorkom je problemen. Waarom werkgevers dat niet doen is mij een raadsel
Dus tot Jantje weggaat heeft de werkgever het voordeel van 2 maanden gratis arbeid gehad.
Deze regeling is zo volstrekt zinloos... laat werknemer+werkgever dit lekker zelf onderling regelen. Als een werkgever het er niet me eens is dat een werknemer 5 jaar non-stop werkt om vervolgens een jaar te gaan backpacken in Australië, zal ie dat echt wel melden.
Het komt/kwam inderdaad regelmatig voor dat bijna gepensioneerden 2 jaar eerder stopten met werken, en puur op vakantiedagen leefden naar aanloop van het pensioen. Dat is voor een bedrijf een erg dure periode.
Maar de huidige regeling is inderdaad wel heel erg krap. Bijvoorbeeld hier:
Het kan natuurlijk zijn dat die collega eerder geen vakantie heeft kunnen opnemen juist omdat hij onmisbaar was/voelde. Dan is het ook voor een bedrijf fijn als zo'n iemand (vrijwillig!) besluit weinig op vakantie te gaan in zo'n critische periode. Maar ja, als je er na een paar jaar nog alleen voor staat, zou ik ook gewoon lekker op vakantie gaan ja
En zolang dagen uitbetalen zo absurd hoog wordt belast zou ik ze liever laten staan.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken