'Merendeel provinciale wegen onveilig'

De verkeersveiligheid op veel provinciale wegen kan aanzienlijk beter. Een beter wegontwerp zou daar de oplossing voor zijn. Dat meldt de ANWB donderdag op basis van een onderzoek van wegen in Gelderland en Overijssel.

In het onderzoek scoorde tweederde van de wegen in Gelderland en driekwart van de wegen in Overijssel twee van de maximaal te behalen vijf sterren. Vijftien wegvlakken scoorden slechts een ster en dienen met voorrang opnieuw te worden onderzocht en aangepast, oordeelt het rapport.

Op provinciale wegen vallen relatief veel doden en gewonden. Vorig jaar viel 22 procent van de landelijke verkeersdoden op de provinciale hoofdwegen, die in totaal minder dan zes procent van het wegennet uitmaken. De laatste jaren is in de aantallen verkeersslachtoffers op provinciale wegen een stijging zichtbaar.

Een beter wegontwerp zou het aantal slachtoffers sterk naar beneden kunnen brengen, denkt de ANWB. Investeren in relatief simpele oplossingen, zoals een verbrede of beveiligde middenberm, extra vangrails en veiligere kruispunten zouden ervoor kunnen zorgen dat een stuurfout niet direct ernstige gevolgen heeft.

Voor het onderzoek werd een speciale auto ingezet die in Gelderland en Overijssel panoramische video-opnamen maakte. Ook de wegen in andere provincies zullen binnenkort op deze manier geïnspecteerd worden, meldt de ANWB.