PvdA, SP: akkoord verlengt de recessie

Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten, verlengt en verergert de recessie. Dat zeggen de PvdA en SP in een eerste reactie op de maatregelen, die vrijdag officieel openbaar werden.

Veel van de maatregelen waren al uitgelekt. "Het bevestigt wat we al wisten", zegt Diederik Samsom (PvdA) in een reactie. Vooral gewone gezinnen worden volgens hem geraakt door de lastenverzwaringen uit het akkoord. Door de hypotheekrenteaftrek alleen te beperken voor bepaalde gevallen gaat de woningmarkt 'op slot'. Dat verlengt de recessie en vergroot de werkloosheid.

De maatregelen zijn vooral ingegeven om het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen tot drie procent. De vijf partijen proberen volgens Samsom een 'sprintje te trekken' naar de drie procent, maar daarna valt het stil. "Een verstandige route uit de crisis verloopt via groei en perspectief. Je moet gestaag naar de nul proberen te bewegen."

Emile Roemer (SP) is blij dat enkele bezuinigingen deels worden teruggedraaid. Van alle lastenverzwaringen begrijpt hij niets. Hij snapt niet dat mensen in het openbaar vervoer zelfs moeten gaan betalen, doordat de reiskostenvergoeding niet langer onbelast is.

Ook de SP'er streeft naar het terugdringen van het tekort, maar niet al volgend jaar. "We moeten niet in 2013 onder de drie procent gaan zitten, want drie procent is ook maar een getal." Roemer wil volgend jaar juist de economie stimuleren. Pas als de groei aantrekt is het tijd om te bezuinigen, aldus de SP-leider.