Wereldomroep zegt vaarwel aan luisteraars
De Wereldomroep neemt de komende twee dagen afscheid van zijn Nederlandstalige radioluisteraars. Op donderdagavond om 22.00 uur gaat een 24-uurs marathonuitzending van start waarin voor de allerlaatste keer wordt teruggeblikt en vooruitgekeken.
Tijdens de uitzendingen, die zijn opgedeeld in blokken van een uur, wordt de muziek van weleer opgevoerd, komen de talen die te horen waren nog eens voorbij en wordt het cabaret van toen nog eenmaal uitgezonden. De centrale presentatie is in handen van drie presentatoren, maar er schuiven veel meer mensen aan.
Het eerste uur van de uitzending zit de 92-jarige oud-presentator Pim Reijntjes in de studio. Hij gaat vertellen over de tijd dat hij, vlak na de oorlog, bij de omroep begon, toen deze nog Radio Herrijzend Nederland heette. Youp van 't Hek leest een afscheidscolumn voor.
Prominenten als Jeroen Pauw, oud-ministers Ben Bot en Jan Pronk en Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs doen ook mee aan uitzendingen, net als verschillende oud-presentatoren en -hoofdredacteuren van de omroep. Vanaf 20.00 uur nemen zij afscheid van het bedrijf.
Op vrijdag, precies een etmaal na het begin van de marathonuitzending, zal het geluid op de frequenties van de Nederlandse Wereldomroep overal ter wereld uitdoven. De radiozender, die vaste kost was voor menig zeevaarder, vrachtwagenchauffeur, militair en vakantieganger, is vanaf 22.01, met een laatste harde knal, uit de ether verdwenen.
De Wereldomroep houdt in plaats van de huidige 45 miljoen veertien miljoen euro over. Door de bezuinigingen staan 250 banen op de tocht.
Twee van de drie kerntaken, waaronder het informeren van Nederlanders in het buitenland, worden opgeheven. De omroep gaat zich vanaf volgend jaar uitsluitend richten op het ondersteunen van vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke nieuwsvoorziening in landen zonder vrije pers.
Wereldomroep zegt luisteraars vaarwel (Foto: Novum)