Merkel wil goede zorg voor Timosjenko

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Oekraïne donderdag opgeroepen om de gedetineerde Joelia Timosjenko 'goede medische zorg' te geven. Ze herhaalde dat de oud-premier welkom is in Duitsland voor behandeling.

Timosjenko (51), die tot zeven jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor ambtsmisbruik, is in hongerstaking gegaan omdat ze zou zijn mishandeld door haar bewakers. Duitse artsen die Timosjenko onderzochten hebben vastgesteld dat ze dringend specialistische hulp nodig heeft.

Merkel zei donderdag nog niet te weten of ze de voetbalwedstrijden die in het kader van de Europese kampioenschappen in Oekraïne worden gespeeld zal boycotten. "Veel belangrijker dan mijn reisplannen is dat we al het mogelijke moeten doen om ervoor te zorgen dat Joelia Timosjenko zo snel mogelijk goede zorg krijgt voor haar medische problemen", zei ze tegen de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

De Duitse president Joachim Gauck heeft al gezegd niet naar EK-wedstrijden in Oekraïne te gaan. Ook onder meer de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en het Nederlandse kabinet gaan niet als er geen zichtbare verbetering optreedt in de behandeling van Timosjenko.

Oekraïne hoopte dat het EK een kans zou zijn om het land positief voor het voetlicht te brengen en de banden met de Europese Unie verder aan te halen.


Merkel wil goede zorg voor Timosjenko (Foto: Novum)