Civiele rechtszaak DSK mag doorgaan

De civiele rechtszaak tegen voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die is aangespannen door een vrouw die zegt te zijn aangerand door Strauss-Kahn, in de Verenigde Staten kan doorgaan. Dat heeft een rechter in New York dinsdag bepaald.

De advocaten van DSK hebben de afgelopen tijd bepleit dat de civiele rechtszaak niet door kan gaan, omdat hun cliënt ten tijde van het incident nog hoofd van het Internationaal Monetair Fonds was en derhalve immuniteit van rechtsvervolging genoot. Volgens rechter Douglas McKeon gold de immuniteit die DSK genoot als IMF-topman alleen als hij ergens in functie was. Dit staat volgens hem zelfs in de regels die het IMF hanteert. Strauss-Kahns bezoek aan New York was van persoonlijke aard.

De Amerikaanse aanklagers lieten de strafzaak tegen DSK vorig jaar vallen omdat de verklaring van de vrouw, Nafissatou Diallo, onbetrouwbaar werd geacht. Volgens het 33-jarige kamermeisje heeft Strauss-Kahn geprobeerd haar te verkrachten toen ze zijn hotelkamer wilde schoonmaken. DSK heeft de aantijgingen altijd ontkend.