Tot drie maanden cel voor voetbalrellen Utrecht

Een verdachte van de rellen rond de wedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente in december in Utrecht heeft woensdag drie maanden cel opgelegd gekregen. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat hij in het stadion onder meer een hek waar stewards voor stonden heeft bestormd.

De straf voor deze verdachte is vooralsnog de hoogste die is opgelegd aan de groep hooligans die woensdag vanwege de rellen terechtstaat.

De man zou ook buiten stadion Galgenwaard geweld hebben gepleegd en onder meer stenen naar de politie hebben gegooid. Hij kreeg ook twee maanden voorwaardelijke cel en een stadionverbod opgelegd en moet van de rechter de schade die de politie leed vergoeden. Twee minderjarige kompanen van de man die zich aan dezelfde zaken schuldig hebben gemaakt, kregen twee maanden jeugddetentie en een maand voorwaardelijk.

Omstreeks 19.30 uur had de Utrechtse rechtbank 51 zaken behandeld. Verschillende verdachten die volgens de rechter zowel binnen als buiten het stadion actief waren, maar niet met stenen naar de politie hadden gegooid, kregen werkstraffen, stadionverboden en soms voorwaardelijke celstraffen opgelegd.

Een andere groep verdachten die alleen in het stadion deelnamen aan de bestorming van het hek en belaging van de stewards om bij Twente-supporters te komen, kreeg werkstraffen tussen de zestig en tachtig uur opgelegd, soms deels voorwaardelijk. Een deel van hen kreeg ook een stadionverbod.

In alle zaken werden lagere straffen opgelegd dan de officier van justitie had geëist. De rechter hield onder meer rekening met het feit dat de afbeeldingen van verdachten soms lang in de media te zien waren geweest en dat veel verdachten een blanco strafblad hadden.

Negen verdachten werden om verschillende redenen vrijgesproken. Zo was de rechter er in een zaak niet van overtuigd dat de verdachte dezelfde man was als degene die op videobeelden werd getoond. Een andere verdachte nam volgens de rechter daarnaast niet deel aan de rellen, maar schoot juist een steward juist te hulp.

De politierechter in Utrecht zou woensdag de zaken tegen alle 74 verdachten van de rellen beoordelen, maar niet alle zaken konden worden behandeld. In een aantal zaken bleek dat de dagvaarding te laat was bezorgd. Andere zaken werden aangehouden, omdat er onvoldoende tijd was om ze te behandelen. In totaal worden woensdag 53 zaken behandeld.

De rellen vonden op 4 december plaats, toen kort na de eerste helft van het duel vanuit een supportersvak van FC Twente vuurwerk werd gegooid in de richting van het vak voor gezinnen. Daarna rende een groep aanhangers van FC Utrecht de gracht in stadion Galgenwaard in en bestormde een hek. Hierbij kwamen stewards in de verdrukking.

Buiten het stadion werd de politie vervolgens bekogeld met vuurwerk, fietsen en stenen. Meerdere agenten en leden van de mobiele eenheid raakten gewond. De rellen hielden ongeveer twee uur aan. De 74 verdachten, allemaal mannen en jongens, werden geïdentificeerd op basis van beeldmateriaal.