Vogelgriepverboden Zuidwolde ingetrokken

De beperkingen die sinds eind februari van kracht waren vanwege vogelgriep bij een handelsbedrijf in het Drentse Zuidwolde zijn vanaf woensdagavond ingetrokken. Sinds de vondst mochten in een gebied van een kilometer rond het bedrijf waar het virus werd aangetroffen onder meer geen levend pluimvee en eieren meer worden vervoerd.

De maatregelen worden om 20.00 uur ingetrokken, omdat de onderneming vrij is verklaard van de ziekte, meldt het ministerie van Landbouw woensdag.

Bij het handelsbedrijf in Zuidwolde bleken 160 zwanen die bestemd waren voor export een milde variant van de vogelgriep onder de leden te hebben. De zwanen waarin het bedrijf handelt, worden 'in het wild' gehouden en gevangen voordat ze worden vervoerd. Vogelgriep komt vrij vaak voor bij in het wild levende vogels. De besmetting kwam aan het licht doordat de dieren voor export moesten worden getest.

De zwanen hoefden niet te worden afgemaakt, omdat ze in een gebied zitten waar weinig pluimvee voorkomt, en omdat ze niet onder de definitie van pluimvee vallen. De zwanen gingen in quarantaine en het Drentse bedrijf werd onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gesteld totdat de besmette dieren geen virus meer 'uitscheidden'.