Slowakije naar stembus voor nieuw parlement

De bevolking in Slowakije is zaterdag naar de stembus gegaan. In het land worden vervroegde parlementsverkiezingen gehouden als gevolg van de val van de regering na een vertrouwenscrisis. Uit peilingen blijkt dat de partij van voormalig premier Robert Fico goede kansen maakt.

Analisten voorspelden voorafgaand aan de verkiezingen dat de opkomst wel eens erg laag kon zijn. De eerste uren van de verkiezingen lijken dat beeld te bevestigen; een relatief klein aantal overwegend bejaarde kiezers bracht een stem uit.

Het Slowaakse kabinet viel nadat Slowakije in oktober tegen de uitbreiding van het Europese noodfonds (EFSF) stemde. Dit leidde tot een vertrouwensstemming die niet goed uitpakte voor de regering. Uiteindelijk keurde het parlement de uitbreiding van het EFSF goed, nadat de partij van Fico steun had toegezegd, in ruil voor vervroegde verkiezingen.

De Slowaakse politici hebben het niet makkelijk. De kiezers zijn woest over aantijgingen dat een private financiële organisatie de regering en oppositiepolitici in de periode 2005-2006 heeft omgekocht om daarmee lucratieve deals veilig te stellen. De bron voor deze aantijgingen zijn de 'Gorilla-files' die in december door een anonieme bron op internet werden gezet. De documenten zouden gebaseerd zijn op telefoontaps.

Het lijkt erop dat scheidend premier Iveta Radicová de zwaarste klappen te verduren krijgt. Haar partij was in 2005 en 2006 aan de macht en de toenmalige premier, Mikulas Dzurinda, is nu minister van Buitenlandse Zaken en partijleider. Peilingen lijken er op te wijzen dat de partij bij de verkiezingen slechts vijf procent van de stemmen gaat krijgen.

Verwacht wordt dat de partij van Fico, Smer-Sociaal Democratie, met de winst aan de haal gaat. Vermoedelijk krijgt zijn partij een absolute meerderheid. In het slechtste geval gaat de partij leiding geven aan een regeringscoalitie. Fico heeft beloofd de welvaartsstaat te handhaven, de belasting voor bedrijven te verhogen en grootverdieners meer belasting te laten betalen. Analisten waarschuwen echter dat Fico niet klaar is om de nodige stappen te zetten om de werkloosheid aan te pakken en het begrotingstekort te verkleinen, zoals wordt geëist door de Europese Unie.