Al 65 executies in Irak in 2012

De Iraakse autoriteiten hebben in de eerste veertig dagen van 2012 al 65 mensen ter dood gebracht. Dat heeft Human Rights Watch donderdag bekendgemaakt. Afgelopen woensdag werden in één keer veertien mensen terechtgesteld. Volgens Joe Stork van HRW lijkt het erop dat de Iraakse autoriteiten 'groen licht hebben gegeven om naar believen te executeren'.

HRW stelt dat rechtszaken in Irak veelal in strijd zijn met internationale standaarden. Veel verdachten krijgen niet de gelegenheid om bewijs dat tegen hen is verzameld te betwisten. Vaak gaat het om gedwongen bekentenissen. HRW denkt dat er steeds meer executies te verwachten zijn.

"De regering moet direct een moratorium afkondigen voor alle executies en beginnen met een herziening van het gebrekkige rechtssysteem", aldus Stork.

In het rapport van HRW staat dat Irak in de wet heeft opgenomen dat de doodstraf mag worden gegeven voor ongeveer vijftig misdaden, waaronder terrorisme, ontvoering en moord. Ook het toebrengen van schade aan openbare gebouwen en eigendommen mag met de dood bestraft worden.

In Irak wordt een doodsvonnis over het algemeen voltrokken met de strop.