Wikipedia gaat 24 uur op zwart
De online encyclopedie Wikipedia gaat woensdag 24 uur uit de lucht. Oprichter Jimmy Wales maakte de actie maandagavond laat bekend. Wikipedia is het niet eens met aanstaande Amerikaanse antipiraterijwetgeving.
"Waarschuwing voor studenten! Doe je huiswerk op tijd. Wikipedia demonstreert woensdag tegen een slechte wet", twitterde Wales. Vooral de Engelstalige pagina's van de encyclopedie zullen naar verwachting last hebben van de actie. Wikipedia werkt nog aan de details van de actie.
Het Huis van Afgevaardigden buigt zich op het moment over de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). De Senaat kijkt naar de Protect IP Act (PIPA). De wetgeving is bedoeld om toegang tot buitenlandse sites te blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden.
Internetgiganten als Twitter, Yahoo en Google maken zich net als Wikipedia zorgen over deze wetten. In een open brief schreven de oprichters van deze bedrijven eerder dat de Amerikaanse overheid de macht krijgt om het internet te censureren "op eenzelfde manier als China, Maleisië en Iran".
"We dringen er bij het Congres op aan om goed na te denken voordat de regels die het fundament zijn voor het internet worden aangepast", aldus de brief. "Laten we toekomstige generaties ondernemers en oprichters dezelfde kansen geven die wij hebben."
De wetsvoorstellen hebben wel de steun van onder meer filmmakers, de muziekindustrie, softwarebedrijven en de Amerikaanse kamer van koophandel.
Het door vrijwilligers gevulde Wikipedia bestaat 11 jaar. Er zouden meer dan 20 miljoen artikelen in 282 talen op de site staan. Wikipedia stelt de grootste encyclopedie in de geschiedenis te zijn.
Slechte zaak als die SOPA wordt gestemd.
Tis goed dat er opstand komt, want straks is ons internet ook gecensureerd, je krijgt een enorme rekening in je brievenbus of in ernstige gevallen moet je worden overgeleverd aan de vs. Gevaarlijke zaken allemaal.
Hopelijk leert men in Nederland hier ook iets van.
Nu hopen dat Google, Yahoo, Amazon etc dat ook doen.
Goede actie tegen slechte wetten!
"Of ik vind een weg, of ik maak er een"
"Of ik vind een weg, of ik maak er een"
maar ik verwacht dat we dan best een probleem hebben en dat het ook best pijnlijk voor Google zijn.
Hij kon mijn opmerking daarna dat alle andere boeken dan zeker door aliens geschreven zijn niet waarderen
Iedereen maakte er altijd een grapje over "maar google linkt ook!", maar blijkbaar is de industrie ziek genoeg om nu dus ook Google te willen censureren.
http://www.nu.nl/internet(...)r-van-piraterij.html
Hij heeft wel gelijk, maar die redenatie is wat gebrekkig, ja. Voor wetenschappelijke literatuur is wetenschappers citeren gewoon sterker. Je kan - als het een goed artikel is van Wikipedia - wél in de bronnenlijst onderaan duiken en doorklikken naar goede artikelen erover.
Kan niet zeggen dat het een goede zaak is dat Wikipedia 24 uur op zwart gaat, maar het is kennelijk nodig. SOPA schijnt al op de lange baan te zijn geschoven, maar de PROTECT IP Act (PIPA) is er nog steeds, en daar wordt ergens volgende week een belangrijke stemming over gehouden. Er wordt dan gestemd over of de Senate wel of niet mag filibusteren. Als er wel mag worden gefilibusterd is PIPA een stuk dichter bij dood zijn.
Dus geen Wikipedia meer in het senaat, of het witte huis. Stichting Brein afgesneden van The Pirate Bay of XS4all.
Ik las laatst ergens een stukje dat de enige andere landen die zulke wetten voeren China, Noord-Korea en Saudi-Arabië zijn. Kan het artikel zo helaas niet meer vinden..
Overigens is het wel kwalijk dat we door SOPA en PIPA nu de ACTA uit het oog verliezen. Die is weliswaar iets minder hard wat betreft "piraterij", maar maakt nog steeds een flinke inbreuk op privacy en mensenrechten.
Dat heb ik ook een keer gehad
Maar het leuke aan Wikipedia is dat er bij sommige artikelen wel honderden wetenschappelijke bronnen onder staan die je kunt gebruiken.
However, the bill's main opponent in Congress, Republican Representative Darrell Issa, is now reported to have said the bill would not be brought to a vote in the House of Representatives.
"I am confident that flawed legislation will not be taken up by this House," Mr Issa said in a statement, citing assurances from House Majority Leader Eric Cantor.
"Majority Leader Cantor has assured me that we will continue to work to address outstanding concerns and work to build consensus prior to any anti-piracy legislation coming before the House for a vote."
If further debate on Sopa continues this month, it is still unlikely a vote will be passed before the US presidential elections in November.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-16574977
't is alsnog een stuk beter dan hoe het er ~2 maanden geleden uit zag, zeg maar.
Voor Nederland mag complete NAW gegevens van die sneue rotzak Tim Kuik bekend gemaakt worden. En uiteraard van die kinderverkrachtende kutrechter.
Die misdadigers
autoriteitenmogen wel eens weten wat ze doen.De volgzaamheid van de bevolking mag wel eens drastisch veranderen. Brandbrieven dient hooivorken te worden.
We moeten nu wel met fysiek optreden tegen dergelijke untermenschen.
Er is geen andere uit weg meer om onze privacy en grondwet te beschermen.
Het fascistische regime begint nu echt vervelend gevolgen te hebben.
En laat ze maar vluchten. Laat ze maar bang zijn dat hun kinderen bedreigd worden en hun vrouwen verkracht. Moeten ze maar geen draconische wetten doorvoeren.
[ Bericht gewijzigd door Lambiekje op dinsdag 17 januari 2012 @ 13:16 ]
foto
Als het echt zover is... denk ik dat de overheid een groot probleem krijgt met alle "hackers" in de wereld. Meer wizzkids die TEGEN de overheid zullen reageren dan voor.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken