Politie Bolivia maakt eind aan protest indianen

De politie van Bolivia heeft zondag met traangas en wapenstok een eind gemaakt aan een protestdemonstratie van indianen tegen de aanleg van een autoweg door een natuurreservaat. Nationale ombudsman Rolando Villena zegt dat de politie daarbij 'buitensporig' geweld heeft gebruikt. Volgens de politie gooiden demonstranten met stenen en zijn aan beide kanten gewonden gevallen.

De ongeveer duizend betogers waren half augustus uit de provinciehoofdstad Trinidad vertrokken en naderden de hoofdstad La Paz toen de politie ingreep. Zaterdag hadden ze minister van buitenlandse zaken David Choquehuanca gedwongen een stuk met hen mee te lopen, als bescherming tegen de politie en aanhangers van de regering. Minister van binnenlandse zaken Sacha Llorenti sprak zelfs van een 'ontvoering'.

De indianen protesteren tegen de door Brazilië gefinancierde aanleg van de driehonderd kilometer lange weg, die Brazilië met havens in Chili en Peru moet verbinden. President Evo Morales, de eerste indiaanse president van Bolivia, zegt dat het project goed is voor de ontwikkeling van het gebied, maar tegenstanders zeggen dat het vooral de commerciële belangen van Brazilië dient. Zij vrezen een toestroom van buitenstaanders in het nationaal park Isiboro, waar zo'n vijftienduizend indianen leven van de jacht, visserij, verzamelen van fruit en kleinschalige verbouw van voedselgewassen. Volgens Edwin Alvarado van de Boliviaanse milieubeschermingsorganisatie Lidema maakt het project de weg vrij voor olieboringen in het regenwoud.

Naar aanleiding van de protesten heeft Morales zondag gezegd dat er een regionaal referendum komt over het plan. Volgens de grondwet uit 2009 moeten indianengroepen vooraf worden geraadpleegd over projecten die hun traditionele gronden betreffen, maar de wet geeft hun geen vetorecht.


Politie Bolivia maakt eind aan protest indianen (Foto: Novum)