IKEA geeft afpersing toe

Het Zweedse meubelbedrijf IKEA wordt afgeperst. Dat heeft het bedrijf bij monde van woordvoerster Sabine Nold woensdag toegegeven na vragen van Duitse media. De afpersing is al gaande sinds eind mei, toen IKEA-filialen werden getroffen door een reeks aanslagen.

Eerder al meldden Franse media dat afpersingspraktijken mogelijk de achtergrond vormden voor de aanslagen in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Volgens de berichten zou een Poolse bende zes miljoen euro van het Zweedse bedrijf eisen. IKEA heeft lange tijd ontkend te worden afgeperst.

Volgens het Duitse openbaar ministerie is de Poolse politie om hulp gevraagd bij het onderzoek naar de afpersing. De Poolse politie heeft echter nog niet gereageerd op het rechtshulpverzoek. De Europese politieorganisatie Europol was niet bereikbaar voor commentaar.

Op 30 mei gingen explosieven af bij IKEA-vestigingen in Son, bij Eindhoven, in Gent en vlakbij Lille in Frankrijk. In Son ontplofte een prullenbak, in België ging het om een wekker. Bij de Brabantse vestiging werd een tweede pakketje met explosief materiaal ter plekke door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing gebracht. Bij de explosies vielen geen gewonden. Wel ontstond schade aan de winkels. Op 10 juni werd de IKEA-vestiging in het Duitse Dresden getroffen door een kleine explosie. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.