Gamers lossen wetenschappelijk probleem op

Gamers hebben de structuur ontcijferd van een enzym dat deel uitmaakt van het Mason-Pfizer apenvirus (M-PMV), een AIDS-variant die enkel bij apen voorkomt. De reconstructie heeft drie weken geduurd. Het vraagstuk hield wetenschappers al tien jaar bezig.

Dat blijkt uit een publicatie van het biologievakblad Nature Structural & Molecular Biology. De gamers speelden een 'spel' dat Foldit heet. Ze moesten thuis achter de computer, verdeeld in groepen, zo goed mogelijk stabiele aminozuren bouwen. Aminozuren zijn de bouwstenen van een enzym. Het programma, dat de samenstelling in 3D kan ontcijferen, werd in 2008 gemaakt door de Universiteit van Washington.

Volgens de wetenschappers is de samenwerking tussen gamers en computers zeer nuttig. "Mensen kunnen denken in ruimte, iets waar computers nog niet zo goed in zijn", zegt een van de wetenschappers in het magazine.

Het ontdekken van structuren in proteïne is belangrijk voor het achterhalen van de oorzaak van veel ziekten. Op basis van die ontdekking kunnen medicijnen ontwikkeld worden die ziektes kunnen blokkeren.