Filipijnse reuzenkrokodil eet niet

De reusachtige zoutwaterkrokodil die vorig weekend in de Filipijnen werd gevangen eet niet. De 6,1 meter lange krokodil, die de naam Lolong heeft gekregen, heeft sinds zijn gevangenneming nog geen hap gegeten. Vermoed wordt dat het dier aan stress lijdt.

Lolong werd na een drie weken durende klopjacht gevangen. Het ruim duizend kilo wegende gevaarte is mogelijk het grootste gevangen exemplaar ter wereld. Volgens Ronnie Sumiller van de Filipijnse dienst voor wild- en natuurbeheer is het logisch dat Lolong in de stress is geschoten. Er waren honderd mensen voor nodig om het dier met een touw van het water naar een open plek te trekken. Daar werd het met een kraan op een vrachtwagen gehesen, nadat zijn bek was dichtgebonden met nylondraad en een net.

Zoutwaterkrokodillen kunnen ouder dan 100 worden en een lengte tot wel zeven meter bereiken. Ook in het wild eten ze niet iedere dag. Een reus als Lolong kan het misschien wel zes maanden zonder eten stellen, zei Sumiller.

Het is de bedoeling dat Lolong de grootste attractie van een toekomstig park voor ecotoerisme wordt. Dat park moet het bewustzijn bij dorpelingen en toeristen vergroten over de vitale rol die reptielen spelen in het ecosysteem.


Filipijnse reuzenkrokodil eet niet (Foto: Novum)