Oudste zeehond ter wereld in Rhenen overleden

De oudste zeehond ter wereld is maandag overleden in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Zeehond Else is 53 jaar geworden, meldt het dierenpark dinsdag. Normaal worden zeehonden in het wild 20 tot 25 jaar en in gevangenschap ongeveer 30 jaar, al komen er vaker uitzonderingen voor.

Het dier verbleef sinds 1974 met zeehond Dolf in een buitenbassin in het Amstelpark in Amsterdam. Toen Dolf op 39-jarige leeftijd overleed, kwijnde Else volgens het park langzaam weg in eenzaamheid. Daarom werd de toen al bijna blinde zeehond in 2001 overgebracht naar het dierenpark in Rhenen, waar ze gezelschap kreeg van dertien andere zeehonden.

De laatste weken ging de gezondheid van het dier al verder achteruit. Ze werd volgens de dierentuin magerder en minder actief.

In gevangenschap worden zeehonden meestal ouder dan in zee, daarom is volgens een woordvoerder aan te nemen dat Else de oudste zeehond ter wereld was. "Van alle gevangen dieren was ze sowieso de oudste." Het is volgens haar goed mogelijk dat Else de oudste ooit is. "Er zijn mij geen andere zeehonden bekend die zo oud zijn geworden."

Het is niet bekend wie nu de oudste zeehond is. De oudste zeehond in het park is nu een mannetje van 36 jaar.