Zuidoosten: 'Houd rekening met noodweer'

Het zuidoosten van Nederland krijgt zondag te maken met heftig weer. Op het programma staan onweersbuien met mogelijk hagelstenen en zware windstoten met snelheden tot 90 kilometer per uur. Dat meldt Weerplaza. Voor het onweer losbarst kan de temperatuur in Limburg en delen van Noord-Brabant oplopen tot ongeveer 30 graden.

Waar de zwaarste buien vallen, is niet goed te zeggen. De hoge temperatuur zorgt voor instabiliteit. Hoog in de atmosfeer staat veel wind, waardoor buienlijnen en onweersclusters ontstaan. Volgens meteorologen is noodweer daarbij goed mogelijk.

"De situatie is vrijwel zeker explosiever dan afgelopen donderdag, de dag van het drama op Pukkelpop", zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza. Bij zogeheten valwinden zijn zeer zware windstoten mogelijk met nog hogere snelheden dan 90 kilometer per uur.

In andere delen van het land zijn de buien waarschijnlijk minder talrijk en zwaar. De Waddeneilanden en de noordwestkust ontspringen de dans mogelijk bijna helemaal. Doordat een westenwind koelere lucht vanaf zee meebrengt, blijft de atmosferische instabiliteit gering.