Inspectie zet psychotherapeut Leerdam op non-actief

Een omstreden psychotherapeut uit Leerdam is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief gesteld. De man mag geen mensen behandelen tot zijn praktijk grondig is onderzocht en is aangetoond dat hij verantwoorde zorg kan bieden, laat een woordvoerder woensdag weten.

De therapeut werd vorig jaar al geschorst voor intimidatie en het stellen van de verkeerde diagnose. Hij zou zijn patiënten hersenspoelen en verkeerde diagnoses stellen. Zolang de klacht tegen hem nog in behandeling is bij het Centraal Tuchtcollege, mocht hij echter gewoon met patiënten aan de slag gaan. De inspectie heeft nu bepaald dat de man niet meer mag werken tot kan worden gegarandeerd dat hij verantwoorde zorg kan bieden.

Dinsdag meldden familieleden van een verstandelijk gehandicapte vrouw nog dat de man haar al drie jaar vasthoudt. Volgens hen wordt de vrouw financieel uitgebuit, misbruikt en mogelijk ook seksueel misbruikt, zo beweerde de broer van de vrouw tegenover RTV Rijnmond.

De vrouw werd drie jaar geleden door haar ex-man op straat gezet. De therapeut ving haar op, tegen de zin van de broer van de patiënt. Hij beweert dat zijn zus geen contact meer mag hebben met haar familie en dat het pand waar de psychotherapeut haar opvangt niet geschikt is voor de vrouw, die het geestelijk niveau van een 8- tot 10-jarige zou hebben.