Brazilië bevestigt bestaan onbekende stam

In het zuidwesten van de Braziliaanse Amazone leeft een nog onbekende stam. Dat heeft de Braziliaanse regering deze week bevestigd.

Satellietbeelden toonden eerder al drie grote open ruimtes in het gebied, maar het bestaan van de stam kon pas worden bevestigd nadat door middel van expedities met vliegtuigjes meer gegevens werden verzameld. Dat heeft Braziliaanse overheidsorganisatie voor indianen FUNAI gezegd.

FUNAI zet vliegtuigjes in om zo de geïsoleerde stammen niet lastig te vallen. Het is regeringsbeleid om geen contact met de stammen op te nemen, maar om hun autonomie te behouden door te voorkomen dat hun land wordt ingenomen. Volgens FUNAI leven er 68 geïsoleerde stammen in de Amazone.

Het voortbestaan van de stammen wordt bedreigd door illegale visserij, jacht, houtkap en mijnbouw in het gebied. Ook ontbossing door boeren, activiteiten van missionarissen en drugshandel bedreigen het voortbestaan van de stammen, zegt Fabricio Amorim, coördinator van FUNAI voor de Vale do Javari, in het grensgebied van Brazilië en Peru. Daarnaast kan oliewinning in de Peruaanse Amazone de regio destabiliseren, aldus Amorim. In Vale do Javari leven zeker veertien geïsoleerde stammen.

Ondanks de bedreigingen weten de meeste inheemse groepen in Brazilië hun talen en tradities te behouden. Ze hebben lang gestreden voor controle over het land waarop ze van oorsprong leven. In de Braziliaanse grondwet van 1988 zijn die rechten officieel vastgelegd: al het land dat van oorsprong van de inheemse bevolking is moet worden teruggegeven. Tot nog toe is elf procent van het Braziliaanse grondgebied en bijna 22 procent van de Amazone overgedragen aan inheemse groeperingen.