Politie laat dakloze opgraven in Polen

De Haagse politie heeft een Poolse dakloze die op 20 november dood in het water aan de Neherkade werd aangetroffen in zijn vaderland laten opgraven. Dit moet meer duidelijkheid geven over de omstandigheden waaronder de 38-jarige man overleed.

Drie maanden na de vondst van het stoffelijk overschot werd op 27 februari enkele honderden meters verderop een tweede lichaam in het water gevonden. Het bleek te gaan om een 40-jarige Poolse vrouw.

Een 41-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats werd is op 19 april aangehouden in verband met de vondst van de twee lichamen. Zijn eventuele betrokkenheid wordt nog onderzocht. Hij zit in een cel in afwachting van overlevering aan Polen.

Omdat er geen schot zat in de zaak, zette het rechercheteam dat beide zaken behandelt het onderzoek in Polen voort. Rechercheurs gingen met een officier van justitie en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut naar Polen. Het opgegraven lichaam is in samenwerking met een Poolse patholoog-anatoom onderzocht. Ook hebben rechercheurs meer getuigen gehoord. De uitslag van de sectie is nog niet bekend.