'Verruim recht op stichten school'

De mogelijkheden om een school te stichten zouden verruimd moeten worden. Vier hoogleraren adviseren om de beperking dat het stichten van een school voorbehouden is aan ouders die behoren tot een specifieke geloofsrichting te schrappen. Dat schrijven ze in een rapport gericht aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Om het advies was gevraagd door de Tweede Kamer. Die wilde weten of de zogenoemde vrijheid van richting anders ingevuld kan worden. Nu is namelijk niet elke geloofsrichting toegestaan.

Volgens het rapport is zo'n andere invulling inderdaad mogelijk. Het in de grondwet vastgelegde begrip 'richting' hoeft volgens de opstellers niet per se als een geloofsrichting te worden geïnterpreteerd. Het kan ook gaan om een pedagogische grondslag waarop ouders een school willen stichten. Dat het begrip nu vooral religieus en levensbeschouwelijk wordt geïnterpreteerd schrijven ze toe aan de verzuiling. Als de overheid de maatregel volgt, kan dat gevolgen hebben voor met name kleine confessionele scholen. Die mogen nu nog openblijven als ze de laatste school in een dorp zijn met een bepaalde religieuze signatuur, ook als ze eigenlijk te weinig leerlingen hebben.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat Van Bijsterveldt in februari of maart 2012 met een inhoudelijke reactie op het rapport komt.